Terveys ja turvallisuus matkalla

Vieraaseen maahan matkustamisessa ja kohdemaassa oleskelussa on erilaisia riskejä verrattuna kotimaahan. Maalaisjärki auttaa useimmissa tilanteissa - uhkarohkeuksiin tai tarpeettomien riskien ottamiseen ei kannata ulkomailla ryhtyä. Nyrkkisääntö lienee, että maailmalla ei kannata hölmöillä sen enempää kuin kotimaassakaan. Humala ja huumausaineet heikentävät turvallisuuttasi aivan yhtä paljon kuin kotimaassakin - enemmänkin.

Varsinkin isoissa kaupungeissa ei ole turvallista liikkua öiseen aikaan tietyillä alueilla. Tällaisista alueista saa lomamatkoilla ainakin tietoa matkanjärjestäjiltä esim. matkaoppailta. Matkavaluutan ja matkustusasiakirjojen osalta kannattaa olla tarkkaavainen vuorokaudenajasta riippumatta. Ne kannattaa säilyttää turvallisessa paikassa, esimerkiksi hotellin turvalokerossa. Jos kuitenkin törmäät varkaustilanteeseen, niin ota välittömästi tapahtuneen jälkeen yhteys poliisiin ja tee kirjallinen raportti. Poliisiraportti on välttämätön, kun haet mahdollisia korvauksia vakuutusyhtiöltäsi.

Terveenä matkaan, ja takaisin..

Onnistuneen matkan edellytyksenä on myös omasta terveydestä huolehtiminen. Vatsatautia kannattaa välttää hygieniasta huolehtimalla ja katsomalla mitä suuhunsa laittaa. Apteekista saatavilla maitohappobakteereilla voit lisätä vatsasi vastustuskykyä. Matkalla kannattaa juoda aina pullotettua vettä, jos mahdollista.

Rokotukset

Rokotukset kannattaa hoitaa aina kuntoon hyvissä ajoin ennen matkaa. Asianmukaisesti hoidetut rokotukset säästävät matkailijan ikäviltä yllätyksiltä. Ulkomaille lähtiessä muistisääntönä voi pitää sitä, että terveydenhuollon ammattilaiseen tulisi olla yhteydessä parisen kuukautta ennen lähtöä.

Rokotteet saavat aikaan elimistössä taudinaiheuttajilta suojaavia vasta-aineita ja näiden muodostumiseen kuluva aika vaihtelee eri rokotteilla. Tämän takia on hyvä hoitaa rokotteet kuntoon hyvissä ajoin.

Matkallelähtijän olisi hyvä varata "lääkelaukkuunsa" mukaan ainakin:

  • Aurinkosuoja-, kosteus- ja kortisonivoidetta (auringonpolttamiin)
  • Haavanpuhdistusainetta, sidetaitoksia, laastaria ja sakset
  • Särky- ja kuumelääkettä sekä kuumemittari
  • Kortisonivoide ja antihistamiinia (hyönteisten pistoihin)
  • Ripulilääkettä, maitohappobakteereja sekä hiilitabletteja
  • Kosteuspyyhkeitä ja käsien desinfiointiaine (yleinen hygienia)
  • Omat henkilökohtaiset reseptilääkkeet + reseptijäljennökset