Monikulttuurinen nuorisotyö

Suomi ja Tampere monikulttuuristuvat koko ajan. Monikulttuurisuudessa nuorisotyössä on kyse eriarvoisuuksien tasoittamisesta ja asennenkasvatuksesta, ei niinkään erillisestä työotteesta: monikulttuurisuuden huomiominen nuorisotyössä kuuluu kaikille!

Tampereen monikulttuurinen tilanne

Tampereella asuu noin 8000 ulkomaalaistaustaista henkilöä 125 eri valtiosta. Suurimmat kansalaisuusryhmät Suomen jälkeen ovat Venäjä, Viro, Intia, Kiina ja Afganistan. Tampereella puhutaan 130 eri kieltä, joista suurimmat kieliryhmät ovat: venäjä, arabia, englanti, viro, kiina, persia, kurdi, vietnam, turkki, saksa ja albania.

Maahanmuuttajia tulee Tampereelle useista syistä; pakolaisuus, paluumuutto, työ, opiskelu, avo- ja avioliitot. Tampereen kaupunki ottaa vastaan viranomaisjärjestelmän kautta vuodessa noin 150 henkilöä ja lisäksi Tampereelle tulee itsenäisesti noin 200 henkilöä vuodessa.

Monikulttuurisen ja kansainvälisen työn hanke

Tampereen kaupungin nuorisopalvelut käynnisti monikulttuurisen ja kansainvälisen nuorisotyön kehittämishankkeen ELY- keskuksen rahoituksella 2010. Hanke on kolmivuotinen ja sen päätavoitteet ovat:

  • Yhdenvertaisuus
  • Rasismin vastaisuus ja nollatoleranssi syrjintää kohtaan
  • Nuorten integraatio

Hankkeen myötä tuotettiin nuorisopalveluille monikulttuurisen nuorisotyön toimenpideohjelma.

Tutustu ohjelmaan tästä >>

Kansainvälinen nuorisovaihtoprojekti – "Crossing the Borders"

"Crossing the Borders" on maahanmuuttajapojille suunnatun Kölvi-toiminnan ja Tampereen kaupungin  nuorisopalveluiden yhteistyössä järjestämä kansainvälinen projekti, jossa toteutettiin nuorisovaihto Romanialaisen kumppaniryhmän kanssa.


Projekti on kaksiosainen: tänä kesänä isännöimme Romanian ryhmää Tampereella ja seuraavana kesänä tarkoitus on matkustaa saman ryhmän vieraiksi leirille Romaniaan. Suomen leirin teemana oli syrjinnän vastaisuus, jota käsiteltiin videoprojektin kautta.

Katso nuorten tekemät videot syrjinnästä ja syrjintätilanteiden ratkaisemisesta tästä>> 


Osallistujien päiväkirjaotteita leiristä: Ihana kesäloman lopetus


Unohtumaton matkamme romanialaisten kanssa alkoi lentokentältä ja loppui itkuun. 29.7. Seisoimme jännittyneinä lentokonekentällä kyltit kädessä, kädet täristen ja hikoillen. Kun romanialaiset tulivat, kyltti tippui kädestämme ja maailmamme kääntyi ylösalaisin. Siitä alkoi matka ihanien romanialaisten kanssa. Leirin aikana ehti tapahtua vaikka mitä. Vietimme unohtumattomia päiviä laulaen, tutustuen toistemme ruokakulttuureihin, rentoutuen saunassa, viettäen aikaa Linnanmäellä ja kierrellen kaupungilla tai muuten vain hengaillen yhdessä.


Pääteemaksemme päätimme aikaisemmilla tapaamisilla syrjinnän vastaisuuden. Pohdiskelimme teemaa monista näkökulmista ja kuulimme toisten kokemuksia aiheeseen liittyen. Yhdistimme kaiken kolmeen koskettavaan videoon, joiden toivomme nostavan asioita niin nuorten kuin aikuistenkin mieleen. Alun jännitys ja epäluulot leirin alussa vaihtuivat iloon ja seuraavan kohtaamisen odotukseen.


-Laura, Teea ja Günel


Oli tosi kiva leiri. Niitä päiviä ei unohdeta ikinä ja se oli maailman paras leiri ikinä, aah miksi ei voinut kestää enemmän. Aah olisit ollut siellä. Saunottiin, vaihdettiin sänkyjä joka ilta. Saimme uusia ja ihania ystäviä Euroopan toiselta puolelta, vaikka ne olivat erilaisia tyyppejä mutta olivat silti mukavia ihmisiä. Me tehtiin videoita syrjinnästä, se oli hyvää koska jokainen henkilöt sai roolin minkä esittää ja minun mielestäni kaikki pärjäisi hyvin rooleissaan. Videot eivät olleet ammattilaisten teolla mutta kaikista hauskinta ja parasta on se että tehtiin kaikki yhdessä.


Keskustelimme kolmesta syrjinnän tapauksen tositarinnoista, käsikirjoitettiin yhdessä ja toteutettiin koko projektia yhdessä ja vähän ohjaajien avulla. Tultiin toimeen hyvin vierasmaalaisten kanssa hyvin, valvotettiin öitä yhdessä, puhuttiin kaikenlaisista asioista kuten kulttuurien erilaisuuksista, kouluista ja perheistä. Vitsailtiin yhdessä ja siitä ajasta jäi semmoinen sisäinen jokki kun ”Poppies And Sportscars”. Te ette välttämättä tajua sitä juttua, mutta se oli molempien ryhmien välinen juttu, jotta kaikki ymmärsi ja nauroi, kun puhuttiin siitä.


-Khaled, Jackie ja Enock


Nuorisovaihto  toteutettiin Euroopan Unionin koordinoiman Youth in Action –nuorisotoimintaohjelman tuella.