Nuorisovaltuusto

Tampereen nuorisovaltuusto on nuorten vaikuttajaryhmä, joka pyrkii parantamaan tamperelaisten nuorten asemaa sekä heidän vaikuttamis- ja harrastusmahdollisuuksiaan. Nuorisovaltuusto tekee kannanottoja, mielipidekirjoituksia, lausuntoja, sekä aloitteita kaupunginvaltuustolle tärkeinä pitämistään asioista. Se edustaa nuoria kaikissa sille tärkeiksi koetuissa lautakunnissa ja kaupunginvaltuustossa. Nuorisovaltuusto kiertää myös yläkouluilla ja toisen asteen oppilaitoksissa esittelemässä toimintaansa. Tampereen nuorisovaltuusto on perustettu vuonna 1998, jolloin se sai nimen Nuorisofoorumi. Nimi vaihdettiin keväällä 2015 suurkokouksessa Nuorisovaltuustoksi.

Nuorisovaltuuston toimintaan voivat ottaa osaa kaikki Tampereella asuvat ja/tai opiskelevat 12–22-vuotiaat nuoret. Nuorisovaltuuston jäseneksi pääsee osallistumalla kahteen Nuorisovaltuuston varsinaiseen kokoukseen. Vastuussa Nuorisovaltuuston toiminnasta on yhdeksän hengen hallituksella. Hallitus valitaan kaupunginlaajuisilla vaaleilla kahden vuoden välein. Ehdokkaaksi vaaleihin voi asettua jos on Tampereen Nuorisovaltuuston jäsen tai omaa muuta vastaavaa nuorisovaltuusto kokemusta. Nuorisovaltuuston toimintakausi on kaksi kalenterivuotta vuodesta 2021 eteenpäin. Ensimmäiset kaupunginlaajuiset hallitusvaalit järjestetään vuoden 2020 syksyllä.

Nuorisovaltuusto on Sinua varten!

Kerro ideoista tai huolenaiheista nuorisovaltuustolle. Mikäli asiasi koskee yhteistyötä tai nuorisopalveluita, voit kysyä asiasta nuoriso-ohjaaja Laura Saartoalalta, jonka yhteystiedot löydät sivun alareunasta.

Lähetä terveisesi
Nuva

Kaupunginlaajuiset hallitusvaalit  

Tampereen nuorisovaltuuston hallitusvaalit järjestetään kahden vuoden välein tarjoten jokaiselle tamperelaiselle nuorelle ainutlaatuisen tilaisuuden vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon nuoria koskevissa asioissa ja harjoitella yhtä tärkeimmistä yhteiskunnallisista taidoista, äänestämistä.   

Vaaleissa valitaan Nuorisovaltuuston yhdeksänhenkinen hallitus, jonka ensisijaisena tehtävänä on johtaa Nuorisovaltuuston toimintaa esimerkiksi esityslistojen valmistelun myötä ja tulkita johtosääntöä.  

Hallitusvaaleissa jokainen seitsemättä luokkaa käyvä tai sen jo käynyt alle 20-vuotias Tampereella asuva tai opiskeleva on äänioikeutettu. Äänestyspisteitä pystytetään ainakin yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille sekä kaikille Tampereen nuorisokeskuksille.   

Vuonna 2020 vaalit järjestetään marraskuun kahden viimeisen viikon aikana 16.11.–28.11. Koulut valitsevat omat äänestyspäivänsä tältä aikaväliltä. Nuorisokeskuksilla äänestyspisteet ovat auki koko ajanjakson ajan, jotta omina äänestyspäivinään estyneet oppilaat ja opiskelijat ja muissa kunnissa opiskelevat sekä työssäkäyvät nuoret saavat yhä mahdollisuuden vaikuttaa vaaleissa. Nuorisovaltuuston hallitukseen valitut ja heidän äänimääränsä julkistetaan syksyn toisessa suurkokouksessa 9.12.   

 

Kuvat ehdokkaista

Ehdokkaiden esittelyt

INKA PEKKOLA, 2
Olen Inka Pekkola, 16-vuotias toisen kauden nuorisovaltuutettu Tampereen yhteiskoulun lukiosta. Olen helposti lähestyttävä ja kompromissihaluinen, joustava tiimityöntekijä. En sooloile omiani, vaan pyrin ottamaan huomioon aivan jokaisen mielipiteen – on ensiarvoisen tärkeää, että myös hiljaisempien ääni kuullaan ja huomioidaan päätöksiä tehtäessä. Kenties keskeisin tavoitteeni seuraavalle hallituskaudelle onkin Nuorisovaltuuston tuominen lähemmäksi jokaisen Tamperelaisen nuoren arkea, sillä vaikuttaminen kuuluu kaikille taustoista riippumatta!

LEO BOSTRÖM, 3
Oon Leo Boström. 15-vuotias nuori ja käyn Tampereen yliopiston normaalikoulua. Mulle on tosi tärkeetä päästä vaikuttamaan asioihin. Mä haluan Nuorisovaltuuston hallitukseen, koska haluan antaa kaikille Tamperelaisille nuorille yhtäläiset mahdollisuudet vaikuttaa.

Jos sä äänestät mua, haluan varmistaa, että nuorisovaltuusto on entistäkin paremmin tavoitettavissa nuorille, ja että nuorisovaltuusto tekee asioita, jotka positiivisesti vaikuttavat nuorten elämään. Mä siis toivon, että just sä äänestät mua ja oot mukana tekemässä Tampereesta parempaa paikkaa nuorille asua ja olla.

ANNA LINDSTRÖM, 4
Olen Anna Lindström, Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjalla opiskeleva 16-vuotias nuori. Olen uusi nuorisovaltuutettu, mutta koen sen omana vahvuutenani. Tällöin hallituksessa voisin uuden oppimisen lisäksi tuoda uusia käytäntöjä ja näkökulmia toimintaan. Haluaisin parantaa nuorten edunvalvontaa ja tuoda valtuustoamme lähemmäs nuoria.
Nämä hallitusvaalit koen vaikuttamisen kannalta mahtavana mahdollisuutena, johon tarttumatta jättäminen varmasti kaduttaisi jälkeenpäin. Kerranhan täällä eletään!

ALEKSI PELTOSAARI, 5
Hei, olen Aleksi Peltosaari, aktiivinen, täsmällinen ja sanavalmis 16-vuotias tamperelaisnuori. Opiskelen ensimmäistä vuotta Tampereen yliopiston normaalikoulun lukiossa.

Olen ehdokkaana Tampereen nuorisovaltuuston hallitusvaaleissa, koska haluan päästä vaikuttamaan kaupungin päätöksentekoon. Nuorisovaltuutettuna tekisin parhaani, jotta jokaiselle tamperelaisnuorelle taattaisiin harrastusmahdollisuus ja entistä useampaan päätökseen kysyttäisiin nuorten mielipidettä.

Jos haluat nuorten äänen kuuluviin, äänestä minua!

MARIA MARKKULA, 6
Heippa, täällä Maria Markkula, 16-vuotias aurinkoinen ja aktiivinen lukiolainen. Vaikuttamiskokemusta löytyy vuodesta 2013 ja näen Tampereessa ja nuvassa paljon kehitettävää. Haluun, että Tampereen nuva on rento ja mukava paikka kaikille ja vaikuttava osa kaupunkia. Kaupungin tulee tehdä päätöksiä nuoret ja meidän tulevaisuus mielessä, esim. ilmastonmuutoksen osalta. Nuorten mielenterveyspalveluihin tulee saada parannusta ja hoitoon tulee päästä matalalla kynnyksellä ja tarpeeksi ajoissa. Tutustu mun teemoihin ja ajatuksiin vielä paremmin Instagramissa @markkulamaria!

INKA JÄMSEN, 7
Olen Inka Jämsen, 16-vuotias tamperelainen, joka opiskelee 1. vuottaan Norssin lukiossa. Asetuin ehdolle Nuvan hallitusvaaleihin samasta syystä kuin lähdin alun perin mukaan Nuvan toimintaan. Haluan nuoria kuunneltavan. Kaikilla nuorilla on mielipide, oli se kuinka suuri tai pieni tahansa, sitä tulisi kuunnella. Takaan, että pystyn kuuntelemaan teitä ja rohkenen tuoda kaikkien teidän äänenne kuuluviin. Haluan myös murtaa aikuisten ennakkoluuloja meistä nuorista. Teen kaiken aina täysillä, joten voin taata, että teen kaikkeni nuorten eteen. Kiitos äänestänne!

LOTTA FORSSTRÖM, 8
Nimeni on Lotta Forsström, mutta minua kutsutaan Elianaksi. Olen 15-vuotias ja aloitin juuri Tampereen yhteiskoulun lukion. Olen ehdolla Nuorisovaltuuston hallitukseen, koska pystyn sen avulla ilmaisemaan paremmin mielipiteeni käsiteltävistä asioista.

Minua kannattaa äänestää, koska olen kiinnostunut vaikuttamisesta. Olen ollut oppilaskunnan hallituksessa ja nyt vuoden Nuorisovaltuustossa mukana. Haluan olla mukana tekemässä maailmastamme parempaa paikkaa. On tärkeää, että nuorten ääni kuuluu, sillä kaikki mitä päätetään, vaikuttaa meidän tulevaisuuteemme.

MIRO VIITANEN, 9
Nimeni on Miro Viitanen. Olen 16-vuotias ja opiskelen tredun kymppiluokalla.

Olen asettunut ehdolle nuorisovaltuuston hallitukseen, koska olen ollut nyt vuoden nuvassa ja haluaisin päästä vaikuttamaan enemmän. Uskon että minä toisin hallitukseen erilaisen näkymän, ja tekisin parhaani saadakseni kaikkien nuorten äänen kuuluviin.

PATRIK JOKELA, 10
Hei, nimeni on Patrik Jokela ja olen 14-vuotias. Käyn koulua FISTAssa. Tulin ehdolle, koska siihen oli mahdollisuus ja haluan vaihtaa äänestyksen vaalitapaa joko hyväksymis- (HVT) tai siirtoäänivaalitapaan (SVÄT).

Jos ette tiedä, mitä eroa HVT:ssa JA SVÄT:ssa on nykyiseen pluraliteettijärjestelmään ja/tai enemmistövaaleihin, niin se on demokraattisempi. Se, että aion muuttaa vaalitavan parempaan, on miksi kannattaa äänestää minua.

ARTTU VUORI, 11
Olen Arttu Vuori, 17-vuotias pojanpalleroinen, lukiolainen ja tamperelainen. Luonteeltani olen idearikas, sosiaalinen, ahkera ja määrätietoinen. Toimin Nuorisovaltuuston 1. varapuheenjohtajana ja olen pyrkinyt kehittämään sen viestintää.

Haluan Nuorisovaltuuston hallituksessa edistää nuorten vaikuttamismahdollisuuksia, kehittää mielenterveyspalveluita, takaa jokaiselle nuorelle mahdollisuuden kesätyöhön esim. kesätyösetelin avulla ja parantaa kouluruoan houkuttelevuutta panostamalla sen laatuun.

Tutustu ideoihini: https://bit.ly/arttuvuori

Somessa @vuoriarttu

SUVI BRUSIN, 12
Olen Suvi Brusin, 17-vuotias ja opiskelen Tredussa. Olen ehdolla, sillä haluan varmistaa, että saamme yhdessä nuorten äänen kuuluviin sekä Tampereesta paikan, jossa jokaisella nuorella on mahdollisimman hyvä olla. Olen luotettava sekä tulen kaikkien kanssa toimeen.

Haluan järjestää tapahtumia sekä toimintaa nuorille koronarajoitusten puitteissa. Haluan myös suunnitella erilaisia tapoja, joilla saamme Tamperelaisnuoria työllistettyä ensi kesänä.

Äänestä minua, jos haluat hyvinvointisi ja oikeuksiesi puolesta puhujan Tampereen nuorisovaltuuston hallitukseen.

EETU HUKKANEN, 13
Mä oon Eetu Hukkanen. Oon 13-vuotias 8.-luokkalainen Linnainmaan yläkoulusta. Lähdin ehdolle Nuorisovaltuuston hallitusvaaleihin, koska mun mielestä on todella tärkeää edistää nuorten vaikuttamismahdollisuuksia Tampereella. Mua kannattaa äänestää, koska lupaan mennä aina nuorten etu edellä ja vaikuttaminen on jo mulle tuttu juttu, sillä edustan Suomea myös Euroopan Lasten Neuvostossa. Nuorisovaltuuston hallituksessa olisin hyvin aktiivinen. Yksi tavoitteistani hallituksessa olisi saada edistettyä aloitettamme edustuspaikoista Tampereen kaupunginhallitukseen.

EERIK VISTBACKA, 14
Olen Eerik Vistbacka, 14 vuotta. Opiskelen Etelä-Hervannan koulussa.

Harrastan partiota, kiipeilyä ja parkouria. Olen mukana nuvassa, koska haluan vaikuttaa nuoria koskeviin asioihin. On tärkeää saada nuorten ääni kuuluviin.

Minulle tärkeitä asioita ovat hyvä joukkoliikenne ja pyöräilymahdollisuudet, matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut nuorille ja monipuoliset nuorten harrastusmahdollisuudet. Osaan miettiä asioita monista kulmista ja keskustella niistä, että pääsisimme mahdollisimman hyvään ratkaisuun.

AADA AHO, 15
Moikka! Oon Aada Aho, 18-vuotias kokenut ja aktiivinen nuorisovaltuutettu Tampereen yliopiston normaalikoulun lukiosta. Nuorten innoittaminen ja kynnyksen madaltaminen vaikuttamiseen sekä henkisen hyvinvoinnin, yhteistyön ja kansainvälisyyden lisääminen ovat asioita, joiden eteen tekisin määrätietoisesti töitä hallituksessa. Nuorten kuulemisessa on parannettavaa ja siks mä haluun kuulla aidosti, miten just sä voit. Hallituksessa lupaan olla sua varten. Tuu haastaan mua, että voin antaa ja näyttää mun koko potentiaalin. Äänestä oikein, äänestä mua – 15 on sun numero!

Kokoukset

Tampereen nuorisovaltuuston kokouksissa käsitellään nuorisovaltuuston vastuualueiden ajankohtaiset asiat, mahdolliset aloitteet sekä nuorisovaltuuston sisäiset asiat. Kokoukset ovat kaikille avoimia. Jäseneksi pääsee käymällä kahdessa kokouksessa. Jos olet kiinnostunut toiminnastamme, voit tulla seuraamaan, keskustelemaan ja osallistumaan kokouksiimme Monitoimitalo 13:sta (Satakunnankatu 13). Nuorisovaltuuston kokoukset alkavat aina klo 16:30 ja sitä ennen järjestetään yhteinen kahvihetki klo 16:00–16:30.

.

Kokoukset

Kevät- ja syyseminaari

Seminaareihin kutsutaan Tampereen oppilas- ja opiskelijakuntien hallitusten edustajat yläkouluista, lukioista sekä ammatillisista oppilaitoksista tapaamaan nuorisovaltuustoa. Seminaareissa keskustellaan nuoria koskevista ajankohtaisista ja tärkeistä aiheista, kouluttaudutaan ja kuullaan mielenkiintoisia paneelikeskusteluja. Seminaarit järjestetään kaksi kertaa vuodessa.

Suurkokous

Suurkokous on nuorisovaltuuston ylintä päätösvaltaa käyttävä elin ja siellä päätetäänkin nuorisovaltuuston suurimmat ja tärkeimmät linjaukset. Suurkokoukseen voi osallistua kuka tahansa Tampereella asuva tai opiskeleva 12–22-vuotias nuori täysin äänivaltaisena edustajana vaikuttamaan ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Suurkokous järjestetään kaksi kertaa vuodessa perinteisesti keväällä ja syksyllä.

Vastuualueet

Nuorisovaltuusto on jakautunut toimintaansa helpottaakseen neljään eri vastuualueeseen: hallinto, edunvalvonta, tapahtumat ja viestintä, joita johtaa varapuheenjohtajat poikkeuksena hallinnon vastuualue, jota johtaa nuoriso-ohjaaja.

Edunvalvonnan vastuualue ajaa Nuorisovaltuuston tavoitteita, vastaa aloitteista ja kannanotoista sekä on päävastuussa kaupunginlaajuisten hallitusvaalien järjestämisestä. Tapahtumien vastuualueen tehtävänä on ideoida ja järjestää Nuorisovaltuuston tapahtumia, kuten seminaareja, suurkokouksia ja hupitapahtumia. Viestinnän vastuualue vastaa Nuorisovaltuuston markkinoinnista, näkyvyyden ja tunnettavuuden lisäämisestä, sekä toiminnan tiedotamisesta nuorten keskuudessa. Viestinnän tehtävänä on myös yhteyksien muodostaminen ja ylläpito muiden kuntien nuorisovaltuustoihin, paikallisiin järjestöihin- ja oppilaitoksiin. Vastuualueet kokoustavat noin kerran kuussa ja niiden kokoukset ovat avoimia kaikille Nuorisovaltuuston toiminnasta kiinnostuneille.

Info

Kiia Koukku

Puheenjohtaja
nuorisovaltuusto(a)tampere.fi

Laura Saartoala

Nuoriso-ohjaaja
050 385 0222
laura.saartoala(a)tampere.fi

Arttu Vuori
1. varapuheenjohtaja
Some- ja kampanjavastaava
arttu.vuori(a)outlook.com

Leo Boström
3. varapuheenjohtaja
Tavoite- ja hankevastaava
leobostrom(a)gmail.com

Mitra Jaferi
Sihteeri
mitra.jaferi(a)gmail.com

Rafael Majaharju
Jäsenistövastaava
rafael.majaharju(a)icloud.com

 Antti Järvelä
2. varapuheenjohtaja
Virkistysvastaava
contactanttijarvela(a)gmail.com

Maria Markkula
Sihteeri
maria(a)markkula.fi

Aada Aho
Yhteistyövastaava
aaduskaj123(a)gmail.com

Inka Pekkola
Vaikuttamistapahtuma- ja vaalivastaava
inkamatildan(a)gmail.com

Esityslistat ja pöytäkirjat